
Lys skaper stemning
For å skape et trivelig hjem, spiller belysningen en stor rolle. Lys har mange funksjoner, og finnes i mange varianter. Det spenner fra led-lys til taklamper, lysekroner, til stålamper og lampetter for å nevne noen. Å velge riktige lamper til huset er derfor ikke lett. Ikke minst siden lysene i tillegg til å være dekorative også skal fylle ulike behov i huset.
Midt elektro anbefaler derfor at man planlegger godt, basert på de ønsker hver og en av oss har til riktig og effektiv belysning.
Planlegging er viktig
– Aller først bør det understrekes betydningen av å planlegge godt og tenke nøye gjennom hva slags belysning man ønsker, og hvilke behov man har i hvert enkelt rom. Belysning, farger og møbler og rommets funksjon henger derfor sammen.
Forskjellige behov
Behovet for lys varierer; i vinterhalvåret er naturligvis lampene viktig, mens det i den lyse årstiden kun vil være et fåtall i bruk. På samme måte ønsker vi mye lys til storrengjøringen, og dempet, intim belysning når vi inviterer gode venner til selskap.
– Trinnløse brytere eller dimmere er derfor en gunstig løsning som gir mulighet til å variere styrken i belysningen. Du kan koble flere lamper til samme krets, og selv om du har et gammelt anlegg er det enkelt å bytte ut gamle brytere med trinnløse.
Har du tatt Downlight-testen?
Ta Downlight-testen. Kanskje viser det seg at dine Downlights bør sjekkes litt nøyere. Når gjorde du det sist en sjekk av Downlights?
Nyttige lenker til belysning!
- Slik velger du riktig utelys!
- Stil, stemning og sikkerhet med utelamper
- Riktig plassering av downlights
- Skift morgenlyset
Ta kontakt med Midt elektro for å få gode råd om led lys og annen belysning i din bolig
5 ting du bør vite om LED
1. Dyrt i innkjøp, men billigere i drift!
LED-lampene er fremdeles dyrere i innkjøp i forhold til andre typer lamper, men LED-lampene er i stadig utvikling. Lampene blir stadig bedre, og prisen blir lavere.
Det kommer ny teknologi hver tredje måned eller halvår som er bedre enn det som er. Det skjer en helt utrolig utvikling der. Prisene går ned, samtidig som ytelsen går opp. Selv om LED fremdeles er dyrere enn en del andre ting, er levetiden mye lenger.
Av de lampemulighetene du har i dag, må du derfor huske at en LED-lampe er den som varer desidert lengst.
En standard LED-lampe har en levetid på 25.000 timer, men du kan også få de som varer enda lenger tid enn det. Til sammenlikning har en standard halogen-lampe en levetid på 2.000 timer og en sparepære har en levetid på 10.000 timer.
2. Sjekk lumen, ikke watt!
Mange ser fremdeles på watt-styrken når de skal handle nye lamper til belysningen. Men dette kan du glemme. For å få lampe med riktig lysstyrke, er det lumen-tallet du må sjekke. Dette står angitt som lm på pakken, og er altså måleenhet for lysstyrken. Jo høyere lumen-tall, jo sterkere lys.
En gammel 40-watts glødepære avgir 410-470 lumen. Samme mengde lysstyrke vil du kunne få i en LED-pære på 8-9 watt.
Lumen per watt sier også noe om energieffektiviteten til pæren, som kan være en måte å sammenlikne ulike LED-pærer opp mot hverandre.
Huskeregel: Ved å multiplisere antall watt med 10, får du det omtrentlige lumentallet. Hvis du for eksempel ønsker en lampe med tilsvarende lysstyrke som en 60 W glødepære, kan du se etter en pære med om lag 600 lumen.
3 Sjekk fargetemperatur
I de tidlige LED-lampene var det et problem at lyset var veldig blått. Du fikk altså et veldig kaldt og institusjonspreget lys, som du jo ikke vil ha hjemme i stua. Da vil du kanskje ha mer stemningsskapende og varmere lys.
For å finne den riktige lampen for ditt bruk når det kommer til fargen på lyset, må du se etter angivelsen av fargetemperaturen på pakken. Dette er oppgitt som Kelvin. Gamle glødelamper hadde en fargetemperatur på cirka 2.700 K. Dagslys har en fargetemperatur på 4.000 K.
Høyere fargetemperatur, altså et høyere Kelvin-tall, vil ofte oppfattes som bedre til fargegjengivelse og kontraster – som for eksempel vil gjøre det lettere dersom du skal lese i lyset fra lampen.
4 Fargegjengivelse
Lyspærens evne til å gjengi farge, er også viktig – spesielt når det kommer til miljøer der du skal lese eller jobbe, eller lyse opp elementer hvor du ønsker å fremheve farger.
Det er kanskje ikke like viktig i gangen eller i den generelle rombelysningen i stua.
Evnen til fargegjengivelse angis i Ra på forpakningen, som betyr «Rendering Average».
Lamper som selges til husholdninger må ha minst Ra 80. Den høyeste verdien en lampe kan få er 100.
5 Kan de dimmes?
Blant de egenskapene som er viktige for deg på jakt etter nye lamper, er hvorvidt de er dimmbare eller ikke. Dette kan du lese fra informasjonen på forpakningen.
Men selv om LED pæren er dimbar er det ingen selvfølge at pære og dimmer fungerer sammen. De fleste eldre dimmere bygd for halogenlamper krever en minimumsbelastning. Når anlegget skiftes ut til LED kan det oppstå blinking, flimmer og ujevn regulering pga at dimmer ikke er beregnet for LED.
Jeg vil vite mer om belysning


